Trots op Solar Team Twente

Na een bloedstollend spannende race eindigde het Solar Team Twente als tweede in de prestigieuze Bridgestone World Solar Challenge. Het studententeam lag met hun zonneauto Red One lang aan kop, maar moest uiteindelijk het team uit Delft met een minimaal verschil voor laten gaan. De race dwars door de outback van Australië met meer dan vijftig internationale teams was nog niet eerder zo spannend.

Het succes van Solar Team Twente vervult ook Heerbaart Jongman Metaal met trots. Voor de derde keer leverde Heerbaart Jongman Metaal onderdelen voor de innovatieve en geavanceerde Twentse zonneauto. Uit vezelversterkte carbonplaten, materiaal dat ook in de Formule-1 auto’s wordt gebruikt, werden in de fabriek in Hengelo allerlei kleine onderdeeltjes gefreesd. “Bijna lego-steentjes”, vertelt werkvoorbereider/tekenaar Frank de Groot. “Voor ons nog wel een uitdaging, maar leuk om te doen.” De mooie prestatie van de studenten maakte de voldoening over het project, waar een groot netwerk van innovatieve bedrijven aan meewerkt, alleen maar groter.

De bijdrage aan het Solar Team Twente is één van de projecten waarmee Heerbaart Jongman Metaal invulling geeft aan maatschappelijk betrokken ondernemen. Als één van de eerste bedrijven in Hengelo werd grootschalig ingezet op duurzaam energiegebruik. Liefst 300 zonnepanelen sieren het dak van het metaalbedrijf aan de Binnenhavenstraat. Naast het feit dat grote afnemers steeds vaker vragen naar maatregelen op het gebied van duurzaamheid is de belangrijkste reden voor Heerbaart Jongman Metaal de wens om bij te dragen aan de vermindering van CO2-uitstoot. De vervanging van tl-verlichting door led-buizen past eveneens in dit streven.

Drie jaar geleden is een start gemaakt met het ontwikkelen van een kernbesparend boren proces. “Met eigen ontwikkelde en vervaardigde boren wordt zodoende spaarzaam met materiaal omgegaan, de draaibank minder belast en daarmee bijgedragen aan energiebesparing. Bovendien is het restmateriaal herbruikbaar”, legt Frank de Groot uit.

Het kernbesparend boren is één van de innovaties in een continu proces om een maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering te optimaliseren. Van groot belang voor Heerbaart Jongman Metaal en voor de wereld waarin het bestaat, functioneert en waaraan het z’n bijdrage wil leveren.

 

Bron fotografie zonnepanelen: Sepa Solar
Bron fotografie Solar Team Twente: Solar Team Twente | Fotograaf – Jérôme Wassenaar