Heerbaart Jongman verbreedt de horizon

De wereld verandert en Heerbaart Jongman verandert mee. Flexibiliteit is niet alleen in het productieproces een speerpunt, maar aanpassingsvermogen en snel kunnen schakelen is ook vervlochten in de bedrijfsvoering. Eigenaren Henk Pol en Ton Heerbaart zien deze flexibiliteit niet alleen als een noodzaak, maar ook als een uitdaging.

Henk Pol: “We moeten van een productgerichte organisatie groeien naar een marktgerichte.” De petrochemische industrie, waarin een groot deel van de producten van Heerbaart Jongman afgezet worden, verkeert al jaren in slecht weer. En alhoewel het bedrijf een stabiele positie heeft in de petrochemische industrie, zijn voor groeimogelijkheden de ogen gericht op andere afzetgebieden. “We waren altijd introvert in de goede zin van het woord, maar inmiddels denken we daar wat genuanceerder over.” Open stellen voor andere markten, alert zijn op kansen en de horizon verbreden geven toekomstperspectief voor de lange termijn.

Nieuwe, jonge medewerkers bieden een frisse blik op de mogelijkheden en kansen worden via verschillende kanalen onderzocht en gegrepen. Vergroten van het aandeel export is één van de groeipotenties. “We zijn ons breed aan het oriënteren in Duitsland, onder andere via het WTC”, vertelt Ton Heerbaart. Naast de Duitse petrochemische industrie worden ook andere afzetmarkten verkend, waar productie met hoge druk gepaard gaat. Zoals in de water verwerkende industrie. Samen met een klant in dat marktgebied ontwikkelde Heerbaart Jongman een product. “Je komt in gesprek over de technische specificaties. We adviseerden om het met een paar aanpassingen een stuk goedkoper te kunnen produceren. We kregen het vertrouwen en de tekeningen werden aangepast.”

Henk Pol: “Dat is eigenlijk wat je wilt: met de klant een relatie aangaan waarin in de voorfase al meegedacht wordt.” Langdurige vertrouwensrelaties aangaan met de klant, waar mensen elkaar kennen en bij elkaar kunnen binnenlopen. De Twentse informele en gemoedelijke mentaliteit speelt daarbij zeker een rol.

Iedere nieuwe markt heeft andere kenmerken en uitdagingen; kent andere certificeringen en producteisen. Uitdagingen waar de mensen van Heerbaart Jongman graag de tanden in zetten. De ogen van Ton Heerbaart beginnen te glimmen als hij vertelt over de processen in kleine en grote, soms spectaculaire, projecten waar het bedrijf nu mee in aanraking komt. Puzzels waar het technische hart sneller van gaat kloppen. “We willen problemen blijven oplossen, daar zijn we goed in. Als er een brand is dan gaan we die blussen.”

De expansiemogelijkheden maken dat Henk Pol en Ton Heerbaart de toekomst van Heerbaart Jongman Metaal met alle vertrouwen tegemoet zien. Of in nuchter Twents: “De toekomst zal het uitwijzen”.

0080Voorpagina_Nieuwsfoto_6

Links op de foto; Henk Pol en rechts; Ton Heerbaart.