Van bruut geweld naar precisiewerk

Hij begon zijn werkende leven ooit als beroepsmilitair in een schutter tank, nu is Steff Ordelmans dé meetspecialist van Heerbaart Jongman. “Van het brute geweld naar het precisiewerk”, ook de 26-jarige Steff ziet het zelf als een bijzondere loopbaanswitch. “Het is gegaan zoals het is gegaan”, zegt hij nuchter. Als militair bleek er na een reorganisatie geen toekomst te zijn. “Daarvoor had ik een opleiding voor magazijnmedewerker gevolgd. Dat was voor mij de enige andere mogelijkheid om aan een baan te komen.” Het pakte allemaal wonderwel uit. “Op een donderdagmiddag kwam ik voor het eerst bij Heerbaart Jongman en de woensdag daarop kon ik beginnen. Simpel werk als stempelen en inpakken, zo is het begonnen.”

Al snel breidde het takenpakket van Steff Ordelmans uit. “De leidinggevenden hadden vertrouwen in mij en gaven me steeds meer verantwoordelijkheden.” Voorraadbeheer, transport regelen, klein inkoop. “Ik werd een mannetje-van-alles; ingeschakeld als er een lampje vervangen moest worden of een stelling verplaatst.” Het ging allemaal als vanzelfsprekend. “Ik heb nooit echt geweten wat ik wilde, maar kon ook niet stilzitten en pakte graag alles aan.” Zo moest Steff op een gegeven moment producten gaan nameten voordat ze deur uitgingen. “Ik ontdekte dat daar echt wel mijn interesse lag. Ik zag er een uitdaging in.”

Ondertussen ontstonden er bij Heerbaart Jongman plannen om een 3D meetmachine aan te schaffen. Steff werd gevraagd er een opleiding voor te volgen. Hij volgde de cursussen Aukom 1 en 2 bij Stodt bedrijfsopleidingen om onder andere te leren hoe zo’n meetmachine werkt en wat meetstrategieën zijn. Het laatste stukje van de opleiding vond plaats bij de leverancier van de meetkamer. En nu staat ie er dan: de 3D Mitutoyo meetmachine.

“Het eerste wat ik heb geprobeerd was een vrij groot product nameten. Al gelijk één met grote uitdagingen; gaten onder bepaalde hoeken en veel maten die niet duidelijk op tekening stonden. Daar ben ik wel even mee aan het puzzelen geweest en zelfs op zaterdag voor terug gekomen.” Het lukte uiteindelijk. Steff helemaal blij. “Maar de productie niet, haha. Het bleek niet goed te zijn. Een bult gemopper en de meetmachine zou wel niet goed zijn, maar ik had wel gelijk!” Prachtig werk vindt hij het. “Het liefste zou ik er de hele dag mee bezig zijn.” Hij omschrijft zichzelf als ‘een beetje perfectionistisch’ en ‘opruimerig’. In de meetkamer, waar elk stukje stof effect kan hebben, geen slechte eigenschap.

De meetkamer is een aanwinst voor Heerbaart Jongman. “Heel veel kun je met de hand niet meer meten; plaatzuiverheid, evenwijdigheid, de machine kan alles tegelijk meten. Ik sta er zelf ook van te kijken hoe dat allemaal werkt. We kunnen nu complexer werk aannemen en ook zelf controleren. En bovendien, klanten verlangen een officieel document.” Steff Ordelmans is in de meetkamer helemaal op z’n plek en heeft er z’n passie gevonden. Een derde opleiding op HBO-niveau is voor hem de volgende uitdagende stap. “Ik ben bij Heerbaart Jongman met de neus in de boter gevallen”, beseft Steff zich. “Ik heb alle ruimte gekregen om door te groeien naar een specialisme dat helemaal bij mij past”.